За КЗК, мандатът му, правителството и още нещо!
Публикувано на 28.01.2021

Вчера правителството подкрепи един абсурден законопроект. Досега не съм попадал на случай, когато държавен орган, където и да е в цивилизования свят, сам предлага да му се удължи мандата, а даже и да започне да тече нов. И то към края на сега действащия. Съответно не съм попадал и на случай изпълнителна власт да подкрепи подобна безочлива оферта. Става въпрос за родната Комисия за защита на конкуренцията. Предложението е формулирано с фалшиви мотиви, позоваващи се на европейска директива, която няма нищо общо с трудоустрояването на комисарите от този орган. Членовете на комисията посочват, че материята, по която работят, е много сложна и им трябва време, за да се дообучат. Сякаш това е техникум или ПУЦ.

Правителството ги подкрепя, като дори не се спазва задължителния срок за обществени консултации. Каквото и да ви говорят става въпрос за пари. За много пари. Приемането на този закон от Народното събрание ще означава,че:

Бойко Борисов ще има влияние при отсъжданията за обществени поръчки - независимо от резултатите на парламентарните избори.

Бойко Борисов ще има влияние при забраната и разрешаването на сливания и придобивания - независимо от резултатите на парламентарните избори.

Бойко Борисов ще продължи да разполага с инструментариума "да размазва физиономии" - независимо от резултатите на парламентарните избори.

Бързането показва, че политическото решение вече е взето.

КЗК може да бъде обявен за флагман на партизанското движение в демократични условия. Това е най-нелегалният регулатор в европейската история. За почти цял мандат председателят Юлия Ненкова, професионално свързана от дълги години с Бойко Борисов и роднински свързана посредством своя син-депутат с ГЕРБ, не даде нито една пресконференция.

През последните години стана традиция изявени обществени фигури да адресират към публиката конфигурацията от пръсти с агресивно-сексуален подтекст – Каракачанов, Кошлуков, а вчера и Валери Симеонов беше посочен в редицата на тази славна традиция, но той отрича. Много по-опасно е обаче, когато тази обидна конфигурация не е пред лицето ни, а зад гърба ни. Когато я усетим в такива случаи, е твърде късно. Срамът и болката са за наша сметка, а удоволствието за други.


Сподели с приятели в