Що е то кредитен рейтинг и какво означава - "Запазената марка" Марио Гаврилов 03 декември 2020
Публикувано на 03.12.2020

Христо Михайловски и Росен Генчев в Запазената марка, 3.12.2020 г.

Потвърденият от Стандарт енд Пуърс кредитен рейтинг на България не е повод за радост, а червена лампа. BBB A-2 със стабилна перспектива е долната граница на инвестиционен рейтинг. По данни на Европейската комисия и на Стандарт енд Пуърс България ще достигне нивата на 2019 година най-рано през четвърто тримесечие на 2022-а.

При това:

БВП на глава от населението на България е около 40-50% от средното за ЕС, докато на Румъния и балтийските републики е към 80%.

Имаме най-ниската производителност на труда – 4-5 пъти по-ниска от тази на Германия.

Имаме най-енергоемката и с най-много карбонови емисии икономика и ще трябва да правим големи разходи в това отношение.

Стандарт енд пуърс посочват демографската криза, липсата на работна ръка и ниската квалификация, необходимостта от структурни реформи.

От 20 години съм в този бизнес и за първи път виждам рейтингова агенция да се обръща към друг субект, като очаква ЕС да помогне за налагането на върховенство на закона в България. Явно са вдигнали ръце от нашата страна.

Целият свят върви към нова икономика, ние се занимаваме с асфалт и чакъл. Нямаме идея за посоката, в която върви светът. Няма двигател за развитие - Christo Mihailovsky, изпълнителен директор на единствената българска агенция за кредитен рейтинг.

След анализ на направеното в страни като Китай, Израел, Нова Зеландия, Сингапур, които имат успехи в борбата с КОВИД кризата, българска компания стига до извода, че основата е в добра информационна система. Подготвен е български вариант, който отчита огромни потоци от информация - линейки, свободни легла в болниците, движение на заразени с коронавируса хора. Програмата е готова още през април и са изпратени писма до Mariya Gabriel

, Томислав Дончев, министъра на здравеопазването. Стига се само до една презентация пред заместник-министър на икономиката. Компанията не цели печалба от продукта, а е готова да го предостави на държавата само срещу разходите за неговото създаване. Предлагаме най-доброто решение за най-ниските пари.

На чиновниците не им пука за парите и качеството. За 5 седмици изградихме цялостна система. За 10 пъти повече пари фирма, близка до властта, прави елементарна апликация за електронно направление, която един стартъп би направил за 2 часа – програмистът Rossen Genchev.


Сподели с приятели в