Как се представя българската икономика в сравнение с другите - "Запазената марка" Марио Гаврилов
Публикувано на 10.12.2020

Запазената марка 10.12.2020 - Николай Устамитев и Йонко Чуклев-втора пенсия и статистика.

20 години след началото на новата пенсионна система нямаме яснота как ще се изплащат пенсиите от капиталовия стълб. Не отговарям веднага на въпроса дали да се прехвърли партидата от частен фонд в НОИ, трябва да се изчисли и да се види какво ще се получи. Навсякъде по света встъпителната такса се събира за съветите, които дават фондовете. У нас тези такси не изпълняват социалната си функция предвид факта, че населението масово не познава пенсионната система - консултантът Николай Устамитев коментира предложените поправки в Кодекса за социално осигуряване.

Има сигнал срещу мен в КФН, прокуратура и МФ за вредителство срещу пенсионната система от асоциацията на частните фондове. Опитват се да затворят устата на неудобните, въпреки че цитирам данни от сайта на КФН. Такава жалба има и срещу финансиста Любомир Христов. Опитват се да извоюват забрана за коментиране на техните резултати и че начисляват непазарни такси. На тъмно бяха направени промени в Закона за бюджета на ДОО, като държавата ще покрива загуби на частните пенсионни дружества през държавния бюджет - Vanya Grigorova, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

България е между петте страни в ЕС с най-нисък ръст на БВП през трето тримесечие на 2020 г. От 1 милиард, заделени за бизнеса, са усвоени едва 170 милиона. Надявам се най-лошото да е зад нас. Качеството на българската икономика зависи от три неща - външна среда, институционална среда и фондове за възстановяване. Първо трябва да се мисли за реформи и след това да наливаме пари - анализаторът Ionco Chuklev коментира данни на Евростат и НСИ.

Сподели с приятели в